Hej kære læser.

Her har jeg valgt, at skrive om et emne, som de fleste mennesker ikke tænker over og som forsikringerne vil hade mig for. Der er rigtig mange mennesker, stort set hele Danmarks befolkning, som går og betaler til en masse forsikringer som ulykkesforsikring, indbosforsikring osv., men når uheldet er ude, så glemmer de at melde det.

INBOSFORSIKRING: De fleste indbosforsikringer dækker de skader, der opstår på dine ejendele. Tjek op på, hvad din selvrisiko er og meld skader på alt det, som har en højere pris end din selvrisiko. Jeg har fx en selvrisiko på 1.000,- Så da min Macbook røg på gulvet, meldte jeg det til forsikringen. Jeg har sendt den ind og de er pt ved at fikse den. Det koster mig 1.000,-. Under vores sidste flytning tabte Jonas opvaskemaskineslangen ned på fjernsynet, så fjernsynet gik i stykker. Det blev meldt til forsikringen, som vurderede fjernsynet til en pris på omkring 4.000,- som vi fik udbetalt. De penge kunne vi så bruge på præcis det vi ville. Det essentielle ville selvfølgelig være, at bruge pengene på, at reparere fjernsynet eller købe et nyt. Forsikringen betaler du til, for at de hjælper dig, når uheldet er ude. Det sker for de fleste mennesker, at ting går i stykker ved et uheld, men folk glemmer den luksus det er, at have en forsikring.

Mine svigerforældre har for noget tid siden købt et kamera til 3-4000,-, måske mere. Jeg er ikke helt sikker. De besøgte os forleden og fortalt, at min svigerfar har tabt kameraet og at det bare er super ærgerligt, så nu må de købe et nyt. Det er træls, fordi kameraet ikke var særlig gammelt og ærgerlige penge, pga. et uheld. Her mindede vi dem straks om den indbosforsikring de betaler mange penge til hvert år og som selvfølgelig vil dække deres kamera. Deres svar var, som så mange andre: “Dækker forsikringen det?” og efter en lille tænkepause kommer: “Nårh ja”. Det var tydeligt at se og høre på dem, at det havde de overhovedet ikke tænkt over.

Lad os sige at kameraet kostede 4.000,- Det er helt sikkert mere end ét år gammelt, men under to år, så der er sikkert en nedskrivning på 30 %. Så vurderes kameraet til 2.800,-. De skal så formentlig lægge 1.000,- i selvrisiko og får så 1.800,- udbetalt fra forsikringen. Det kamera, som de skal ud og købe nu, får de pludselig 1.800,- i tilskud til fra forsikringen, blot fordi de ringende eller gik på internettet og anmeldte skaden. Det kan selvfølgelig tage lidt tid fra skaden sker, til pengene er på kontoen. Står du og skal bruge et nyt produkt med det samme, kan du som regel sagtens selv lægge pengene ud og så vil erstatningen fra forsikringen blot komme noget tid efter. Hos os kom pengene efter ca. en uge, men det kan man ikke altid forvente. Det kommer meget an på skadens størrelse og omfang.

OBS: Du skal dog være opmærksom på, at forsikringen holder øje med det antal skader du melder, og melder du i deres henseende “et stort antal skader”, så kan det godt være, at du på et tidspunkt får et brev ind ad døren, hvor der står, at din selvrisiko eller forsikringspris stiger. Men det sker ikke, hvis du ikke har mange skader, men blot husker at melde de få du har.

ULYKKESFORSIKRING: Noget andet, som mange folk glemmer at melde til forsikringen, er personskader. Falder du og slår tænderne, skærer du dig i fingeren eller andet, så meld det til forsikringen. Det er ikke sikkert, at det udløser en erstatning, men skulle du på et senere tidspunkt få større problemer med din skade, så kan det være altafgørende, at du har meldt det til forsikringen. Du kan hos de fleste forsikringer melde skaden op til to år efter den er sket. På ulykkesforsikringer snakkes der ikke om selvrisiko, da der ved erstatning er tale om langt større beløb. Et eksempel fra vores liv er igen Jonas, som, for nogle år siden, cyklede downhill. Han faldt ned ad en stor rampe og slog skulderen slemt. Han meldte skaden til forsikringen, men uden at få erstatning. Han gik med hverdagsproblemer og smerter i tre år pga. skulderen, hvor han flere gange var til lægen, som fortalt, at der ikke var noget galt. Efter tre år blev han sendt til MR-skanning, hvor de kunne se, at det ikke var helt, som det skulle være og at han skulle opereres i skulderen. Han blev opereret og fik sat nogle ankre ind, for at holde skulderen på plads. Hans skulder fik en mindre bevægelighed og da vi tog kontakt til forsikringen igen, udøste det erstatning, fordi der blev vurderet en méngrad efter operationen. Jonas havde efter operationen daglige ledskred i skulderen og stadig meget ondt. Han blev to år efter operationen opereret igen og skulderen blev strammet yderligere. I dag har han nedsat funktion i skulderledet og kan ikke bevæge skulderen, som de fleste andre. Han har efter anden operation fået vurderet en méngrad på 15 %, som udløser en erstatning på 15 % af den invaliditetssum, som han betaler for ifølge sin forsikring. Derudover er han faldet og har slået halebenet. Ved varige smerter i halebenet efter brud eller slag, udløses ifølge méntabellen en méngrad på 5 %. Så igen, husk at melde dine skader til forsikringen, også selvom du ikke mener, at det er så slemt til at starte med.

Et andet tilfælde fra vores familie, er min svigerinde, som for mange år siden har revet sin albue af led i en håndboldkamp. I dag har hun store tilbagevendende problemer med sin albue og kan ikke længere spille håndbold på højt plan, som hun engang kunne. Det blev aldrig meldt til forsikringen og i dag er det 10-15 år siden at det skete og derfor alt for sent for hende at gøre noget ved det. Da vi for år tilbage meldte Jonas’ skade til forsikring og fortalt dette til min svigerinde, lyste det ud af hende, at hun overhovedet aldrig havde tænkt tanken, at melde sin skade.

REJSEFORSIKRING: Du kan som regel udvide din indbosforsikring med en rejseforsikring. Denne er ikke så dyr og meget gavnlig, hvis du kommer til skade på rejsen. Jeg har altid haft en rejseforsikring og har en tendens til at blive syg på rejser, så den har vist sig nyttig en del gange. På en rejse til Island, som jeg havde fået i fødselsdagsgave af Jonas, blev jeg syg og kastede så meget op, at jeg blev dehydreret og var indlagt tre dage på et hospital på Island. Forsikringen dækkede rejsen, da jeg havde været syg stort set hele turen. I de fleste forsikringer er reglerne, at de dækker fra den dag, man tager til lægen og får en lægeerklæring, som skal sendes til forsikringen. Jeg har heller ikke her oplevet, at der har været selvrisiko. En anden rejse jeg var på, var sammen med hele svigerfamilien på Mallorca. Her fik jeg mit første udbrud af herpes. Det har jeg aldrig prøvet før og det var så slemt, at hele min underlæbe hævede op. Den var betændt og gjorde afsindig ondt. Jeg var til lægen på Mallorca og fik alverdens piller og cremer, men det gik ikke væk. Dette meldte jeg til forsikringen, som erstattede både min, Jonas’ og Markus’ del af rejsen fra dagen med lægebesøg og resten af ferien.

Husk på, at du betaler mange penge hvert år for, at have dine forsikringer og det gælder om, at melde de skader, du får, til din forsikring, hvadenten det er skader på ting, skader på dig, skader på dit hus eller hvad det måtte være. Jeg vil også foreslå dig at tjekke dine forsikringer. Har du, det du skal bruge? Vi har fx mange elektroniske komponenter og har derved tegnet en udvidet elektronikforsikring, så vi er dækket bedre i forhold til skader på vores elektronik.

Jeg håber, at du kan bruge dette til at huske, at melde dine skader til din dyrt betalte forsikring, så du får mere glæde af det, du rent faktisk betaler til og måske har lidt flere penge til det, du virkelig gerne vil have, frem for ærgerlige penge på uheld.

Tak fordi du læste med.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *