Hej kære læser.

Jeg har besluttet mig for at skrive et indlæg om kaffe. Det skal nok mest ses som en guide, samtidig med, at du får en masse information og både holdninger og kaffe generelt og specifikt. Indlægget skal ikke ses som en opfordring til at lære at drikke kaffe. Jeg er ikke selv kaffedrikker og selv om jeg synes, at det virker lækkert, at mulighederne er uendelige og at man som bygningsingeniør til byggemøder somme tider falder lidt ved siden af, når man spørger efter en kop te, så ser jeg absolut ingen fordele ved, at tvinge mig selv til at lære at drikke kaffe og blive en af de kvinder, som har brug for morgenkaffen, for at fungere. Men jeg vil rigtig gerne servere den bedste kaffe for mine gæster og laver derfor dette indlæg for at hjælpe dig med at servere den bedste kaffe for dine gæster.

Ideen startede, da jeg fik gæster og skulle servere kaffe. Jeg er som sagt ikke selv kaffedrikker, så jeg anede absolut intet om, hvad jeg skulle servere og hvordan jeg skulle lave kaffen. Jeg ejer ikke en kaffemaskine, men min svigerfar har for noget tid siden købt en stempelkande og en pose kaffe til mig, så han er sikret en kop kaffe, når han kommer på besøg. Derudover har jeg en Dolce Gusto, hvorpå jeg kan lave alt muligt forskelligt kaffe. Men jeg vil jo også gerne sikre mig, at det jeg serverer for mine gæster er ordentligt.

Jeg har spurgt familie og venner om deres smag for kaffe, for at spore mig ind på, hvad der er bedst, at servere for mine gæster. Jeg lagde ud med et åbent spørgsmål omkring, hvad de synes bedst om, men havnede som regel på Espresso fra de store maskiner på caféerne, hvilket jeg ikke rigtig kan hamle op med, da jeg hverken har råd eller plads til sådan et monstrum. Jeg har derfor udvalgt nogle valgmuligheder, som jeg ønskede information omkring, her har jeg valgt:

 • Kapselkaffe fra Nespresso
 • Stempelkandekaffe
 • Filterkaffe
 • Kapselkaffe fra Dolce Gusto
 • Nescafé

Jeg har hørt mange forskellige meninger om de kaffemuligheder jeg har opstillet. Folk har meget forskellig smag, men det der går igen er holdning til aromaer og holdning til konsistens.

STEMPELKANDEKAFFE: Som jeg har forstået det, hælder de fleste til stempelkandekaffe, da det er muligt selv at vælge, hvor længe bønnerne skal være i vandet og derfor, hvor stærk kaffen skal være, altså hvor meget aroma, som trækkes ud af bønnerne. Derudover er de fleste mest til den tykkelse/konsistens kaffen har, når den bliver brygget på en stempelkande, da der kommer til mere grums i kaffen end der fx gør ved filterkaffe, hvor kaffen er langt tyndere. Jeg kan derfor, ret sikkert, placere stempelkandekaffen på en klar førsteplads. Meget heldigt, når det nu er én af de muligheder, jeg faktisk har derhjemme til mine gæster. Men hvad er så ulemperne med stempelkandekaffe? Jeg kan ihvertfald komme på, at det er svært at lave kaffe til mange mennesker, hvis man kun har én kande. Den rummer kun én liter den jeg har, som passer med kaffe til 4-6 personer. Jeg kan ikke forestille mig, at det bliver godt at hælde på termokande, så lad os bare slå fast at stempelkandekaffe er den lidt eksklusive hjemmekaffe til færre personer, medmindre man har mange kander. Derudover kræver stempelkanden også, at man har en elkoger, gryde eller andet, hvor det er muligt at koge vand til kaffen.

Den kaffe, som folk har stemt som andenbedst er ikke lige så entydig som førstepladsen. Andenpladsen ligger mellem kapselkaffe fra Nespresso og filterkaffe. Her spiller det en stor rolle, hvilken smag det er hos Nespresso, og hvilken mulighed for kaffemaskine, der er til filterkaffen.

FILTERKAFFE: Jeg har selv arbejdet som sælger af bl.a. kaffemaskiner i flere år og været på adskillige kurser, hvor producenter fortæller, hvorfor netop deres kaffemaskine er den bedste i verden. Noget jeg har lært gennem tiden er, at det gælder om at lave filterkaffe på så tæt på fire minutter som muligt med 96 grader varmt vand fra start. Det gælder om at sprede strålen som med en bruser over bønnerne i filteret og det gælder om at tømme kaffemaskinen helt for vand. På nogle maskiner er det muligt, at få en tragt, som fører den færdigbryggede kaffe ned i kanden, dette er en fordel, så aromaerne ikke bliver ødelagt ved det lange fald fra filteret. For at lave den bedste kaffe på en filterkaffemaskine, skal du vælge den bedste maskine til opgaven og ikke gå efter de billigste modeller. Skal du servere kaffe for en del gæster, er filterkaffe et godt valg, da det går hurtigt. Du kan lave en kande, hælde på fx en termokande (Husk at skylle termokanden med varmt vand først, så du ikke hælder nybrygget kaffe ned i en kold termokande og ødelægger kaffen) og derefter fortsætte bryggeriet. En ulempe ved stort set alle filterkaffemaskiner er dog, at varmelegemet som regel starter op samtidig med brygningen, som gør at de første kopper kaffe er fesen lunkne. Skal du brygge få kopper kaffe til dig selv, er filterkaffe ikke den bedste løsning.

KAPSELKAFFE FRA NESPRESSO: Kapselkaffe fra Nespresso, som ligger på en delt andenplads, er et rigtig godt valg til få gæster eller hvis du kun skal bruge en kop eller to til sig selv. Nespresso kapslerne er lavet af specialudvalgte bønner fra specialudvalgte kaffeplantager, hvor modne bønner håndvælges. Nespressomaskinerne er produceret så de har et 19 bar tryk, som gør noget helt specielt i forhold til at producere kaffe i en maskine. Jeg har gennem min tid som sælger dog lært lidt omkring bar tryk. Man skal ikke altid stole blindt på det angivne bar tryk på emballagen, da der kan være stor forskel på det bar tryk der er i motoren, kontra det bar tryk, som er ved udløbet. I maskiner af ringere kvalitet går der oftest bar tryk tabt ved dårlig kvalitet i fx slanger, løst plastik osv. Ved køb af en Nespresso kan man være ret sikker på både kvalitet og service og derfor er den placeret højere end andre kapselmaskiner. Her skal det dog nævnes at det er Nespressos egne kapsler, der er tale om og ikke nogle af de kopi-kapsler man kan få til maskinen. De er ikke af samme kvalitet og vil ikke være på en delt andenplads.

KAPSELKAFFE FRA DOLCE GUSTO: På tredjepladsen findes andre slags kapselkaffe. Jeg har valgt muligheden med Dolce Gusto, fordi jeg selv har en sådan maskine, men der kunne lige så godt være tale om en Tassimo eller lignende. Kvaliteten og smagen af kaffen fra disse kapselmaskiner kan ikke måle sig med nogle af ovenstående. En fordel ved denne maskine er det store udvalg, som ikke findes i de andre muligheder. Her tænker jeg selvfølgelig på udvalget af kapsler, hvor der kan vælges både kølige og varme drikke og både sort kaffe, kaffe latte, kakao, chai latte osv. Det skal dog nævnes at jeg utallige gange har smidt kapsler ud, da de når udløbsdatoen før vi når at få dem brugt. Dette kan også være tilfældet ved både Nespresso og bønner til filterkaffe og stempelkandekaffe, der har jeg bare ikke prøvet det endnu.

NESCAFÈ: På en klar sidsteplads af mine opstillede muligheder har jeg Nescafé. Det er en ultra simpel løsning, som kan være enormt smart på ture i naturen eller hvis du ikke gider at have/har plads til nogen form for kaffemaskine. Af alle adspurgte har jeg fået kommentarer fra “Det er jo ikke kaffe” til “Det kan da drikkes”. Jeg er ked af, hvis jeg støder nogen, som synes det er fantastisk, men af de adspurgte, var der ikke begejstring for denne løsning. Men en nem løsning, det må man sige at det er!

Det er nu op til dig at beslutte, hvilken kaffe du vil servere for dine gæster. Det er ikke sikkert, at de har samme mening som mine, men her har du ihvertfald et udgangspunkt og lidt information om mulighederne. Hvis du skal bruge opskrift på at lave kaffe på de forskellige måder, kan du se med herunder:

OPSKRIFT PÅ STEMPELKANDEKAFFE:

 1. Den bedste kaffe får du af nykværnede kaffebønner, som kræver en kværn. Her kværner du 280-290 g kaffebønner og kommer i stempelkanden. Har du købt kværnede bønner, kommer du samme mængde i stempelkanden.
 2. Kog ca. en halv liter vand, det passer nogenlunde med en fyldt stempelkande.
 3. Lad det kogte vand køle af nogle minutter, så det når 96-97 grader inden du hælder det i stempelkanden.
 4. Lad stempelkanden stå uden top på i ca. 3 min. og hjælp så de sidste bønner gennem vandfladen. Fjern derefter skummet på toppen.
 5. Kom låget på stempelkanden og tryk låget meget forsigtigt i bund.
 6. Server kaffen med det samme. Den bliver stærkere af at blive i kanden.

OPSKRIFT PÅ FILTERKAFFE:

 1. Brug helst en ren beholder (ikke kaffekanden) til at fylde vand på maskinen. Fyld minimum 3 kopper vand på, da du derved sikre en varmere kop kaffe.
 2. Kom 7 gram malede kaffebønner pr. kop i filteret. Her er det bedst at bruge friskkværnede kaffebønner.
 3. Du skal sikre dig at filteret ikke folder sammen, når du gør maskinen klar til brygning.
 4. Server kaffen med det samme. Den bliver kun ringere af at stå på en eventuel varmeplade.
 5. Hælder du kaffen på termokande, så sørg for at varme termokanden med varmt vand inden du hælder kaffen i, for at holde temperaturen på kaffen.

En ekstra lækker service til dine gæster er en mælkeskummer. Man kan enten få nogle med varmelegeme eller du kan varme mælken i microovn inden du skummer det. Det er fantastisk til en god hjemmelavet latte.

Tak fordi du læste med og held og lykke med at servere den næste kop kaffe til dine gæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *