Hej kære læser.

Her har jeg lavet to videoer og en billedguide til, hvordan du løser en professortergning. Guidesne har forskelligt informationsniveau, alt efter hvor meget du vil i dybden med lærringen. Hvis nu du skulle ligge inde med en professorterning, og aldrig har forstået, hvordan den virker. Hvis du gerne lige vil være den nørdede/seje (kommer an på, hvordan man ser på det), når du kommer ud til familie og venner? Eller hvis det irriterer dig bare, at du ikke aner, hvordan den virker? Så er her løsningen. Sådan har jeg haft det. Jeg havde faktisk aldrig helt forstået den, men havde heller aldrig gjort mig så meget i det, for jeg tænkte, at det var vildt svært, men helt ærligt, så var jeg faktisk lidt misundelig på dem, der kunne finde ud af, at løse en professorterning. Der er så mange, der har dem liggende, men så få der egentlig kan finde ud af dem.

Min lillebror fik for noget tid siden en 2×2 professorterning og lærte mig at løse den. Jeg blev helt hut på det og fik så selv en 3×3 i fødselsdagsgave i starten af maj. Jeg har siddet og nørdet med den i mange timer og har fundet ud af, hvordan man løser den. Jeg opstiller også forskellige scenarier for mig selv, hvor jeg skal løse den på så få træk som muligt eller på tid. Jeg har den altid i tasken og sidder og studerer den, hvis jeg sidder i bilen og venter eller skal læse noget meget langt på arbejdet. Den er helt afstressende, ligesom alt muligt andet, man kan finde, produceret til at beskæftige hænderne.

Herunder kan du se min video, hvor jeg trin for trin viser, hvordan man løser en professorterning. Længere nede kan du se en video, hvor jeg går mere i detaljer omkring forståelsen og løsningen af en professorterning, og eksempler på de fejl, man oftest begår. Men lige under videoen, kan du se en billedguide til, hvordan du løser professorterningen trin for trin.

Hvordan man løser en professorterning

 

Billedguide

Jeg har her prøvet, at formulere i ord og en guide, de træk der skal til, for at løse en professorterning:

1. Betegnelser

Først ser du et billede af terningen med de forskellige betegnelser for hver side. Der tages altid udgangspunkt i måden du holder terningen. Når du starter på en serie af træk, skal du holde terningen i samme position under hele serien, for at følge de trin med de betegnelser, der er i serien.

V
VI
H
HI
FR
FRi
BA
BAI
T
TI
BU
BUI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovenfor ser du nogle forkortelser med tegninger for de forskellige træk. Herunder ser du en forklaring af de forskellige forkortelser:

 • V: Venstresiden drejes med uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har venstresiden som front og stadig den samme top og tjekke at du drejer med uret)
 • VI: Venstresiden drejes imod uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har venstresiden som front og stadig den samme top og tjekke at du drejer imod uret)
 • H: Højresiden drejes med uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har højresiden som front og stadig den samme top og tjekke at du drejer med uret)
 • HI: Højresiden drejes imod uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har højresiden som front og stadig den samme top og tjekke at du drejer imod uret)
 • FR: Fronten drejes med uret
 • FRI: Fronten drejes imod uret
 • BA: Bagsiden drejes med uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har bagsiden som front og stadig den samme top og tjekke at du drejer med uret)
 • BAI: Bagsiden drejes imod uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har bagsiden som front og stadig den samme top og tjekke at du drejer imod uret)
 • T: Toppen drejes med uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har toppen som front og din normale front som bund og tjekke at du drejer med uret)
 • TI: Toppen drejes imod uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har toppen som front og din normale front som bund og tjekke at du drejer imod uret)
 • BU: Bunden drejes med uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har toppen som front og din normale front som top og tjekke at du drejer med uret)
 • BUI: Bunden drejes imod uret (Dette kan tjekkes ved at dreje terningen, så du har toppen som front og din normale front som top og tjekke at du drejer imod uret)

Hvis der står 2 foran en betegnelse, betyder det at bevægelsen skal laves to gange, altså 2H betyder, at du drejer højre side med uret 2 gangen (180 grader).

 

2. Det første kryds

Som jeg også forklarer i videoerne, så starter jeg med den hvide side. Du kan starte med præcis den side du har lyst til, men for at gøre det på samme måde igennem hele guiden, starter jeg her med den hvide. Den skulle gerne komme til at se sådan ud hos dig: Den hvide side finder du ved at finde den midte, som har farven hvid. Det er altid midten på hver side, som bestemmer farven på siden.

Det hvide kryds

For at samle det hvide kryds, har jeg her lavet nogle serier til dig, som du kan følge, hvis dine hvide midterbrikker sidder på disse måder:

TI
FR H
H
H T FR H
R FRI H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. De hvide hjørner

For at komme videre med terningen, skal du nu samle de hvide hjørner. Her skal du sikre, at farverne i terningens øverste række også passer med farven i midten af den pågældende side, så din terning kommer til at se således ud:

De hvide hjørner

Her er nogle eksempler på, hvordan det kan se ud hos dig og serien, som sætter dit hvide hjørne på plads.

HI B H F 2BFI
BUI HI BU H
HI BU H BUI HI BU H

 

 

 

 

 

 

4. Midterste række

Det er nu tid til, at den midterste række skal samles. Du vender derfor terningen om, så du får den hvide side til at være bunden af din terning.

Midterste række

Du skal nu finde de midterbrikker, som sidder i den øverste ring og placere dem de rigtige steder i den midterste ring. Først drejer du toppen, så du får den rigtige farve over midterbrikken, som vist på billederne. Derefter flytter du denne brik ned i midterrækken. Det gør du ved følgende serier:

TI VI T V T FR TI FRI
T H TI HI TI FRI T FR

Hvis den midterbrik du skal bruge allerede sidder i midterste række, men sidder forkert, bruger du en tilfældig midterbrik med en gul side på og laver én af ovenstående serier, for at få midterbrikken med den gule farve ned i stedet for den brik, du skal bruge. Den brik der sad forkert, vil nu ende på bagsiden i den øverste ring og du kan nu komme videre med din midterste ring.

5. Det gule kryds

 

Det gule kryds

Du skal nu samle det gule kryds på toppen af din terning. Din terning kan nu se ud på tre følgende måder:

FR T H TI HI FRI
FR T H TI HI FRI
FR H T HI TI FRI

 

 

 

 

 

Alt efter hvordan din top ser ud, laver du serien under billedet. Det er vigtigt, at du holder terningen, så dine gule brikker ligger placeret som på billedet. Din gule vinkel skal derfor vende mod det venstre fjerne hjørne, mens den gule streg skal vende fra venstre mod højre og IKKE fra front mod bagside.Hvis du ikke får det gule kryds frem, men blot en af de andre muligheder, fortsætter du med den serie, der står under billedet med den nye mulighed. Du burde maksimalt lave tre serier, for at få det gule kryds frem. Er dette ikke tilfældet, skal du tjekke, at du har lavet punkt 4 korrekt.

6. Den gule side

Sidder du allerede med hele den gule side nu, kan du springe videre til punkt 7. Ellers har du lavet det gule kryds og sidder nu med én følgende muligheder for gule farver på toppen af din terning:

Det gule kryds
Gult kryds
Gult kryds
Gult kryds

 

 

 

 

 

 

 

 

 

For at løse den gule side, skal du nu lave følgende serie:

H T HI T H 2T HI

I denne situation kan du sagtens komme til at lave serien mange gange. Du skal blot blive ved, til den gule side er hel. Det er igen vigtigt, at du holder terningen, så de gule felter er placeret som billederne ovenfor, inden du laver serien. Du kan vende terningen eller blot dreje på toppen.

 

7. To hjørner der passer

Gul side færdig

Når du har lavet den gule side, skal du videre med den øverste række. Her skal du finde to hjørner i den øverste ring og drejer den øverste ring, så de to hjørner passer i farverne.

 

To hjørner passer

De to hjørner kan være ved siden af hinanden, i det tilfælde skal du kun lave nedenstående serie én gang. De to hjørner der passer, skal du vende væk fra dig selv, så de er på bagsiden af terningen. Hvis hjørnerne sidder overfor hinanden, altså i en af diagonalerne, Skal du lave nedenstående serie to gange. Når du laver serien første gang, er det ligegyldigt, hvilken side du har som front, så længe din gule side er i toppen, når du laver serien anden gang er det vigtigt, at du har de to passende hjørner, som sider ved siden af hinanden, væk fra dig elv. Du skal dreje på toppen, så de to hjørner sidder rigtigt, inden du laver serien igen.

HI FR HI 2BA H FRI HI 2BA 2H

 

8. De sidste midterste brikker

De fire sidste brikker
Tre hele sider

 

 

 

 

 

Efter en eller to omgange af ovenstående serie, ender du med en terning, hvor du kun mangler midten i øverste række hele vejen rundt. Det kan også være, at du har fået samlet en hel side mere. Er dette tilfældet, skal du vende den hele side væk fra dig, så den er på bagsiden og lave en af nedenstående serier én gang. Hvis du mangler én brik på alle fire sider, skal du lave én af nedenstående serier to gange. Når du laver serien første gang, er det ligegyldigt, hvilken side du har som front og hvilken serie du bruger, så længe du stadig har gul side som din top. Anden gang, skal du så bruge den serie, som passer til din situation og have den hele side du har lavet ved første serie, væk fra dig selv. For at samle den hele side, kan de være nødvendigt at du drejer på toppen.

Øverste serie bruges, når du har en hel side samlet, som vender væk fra dig selv, og din brik på fronten passer til farven på højre side. Den nederste serie bruges, når din brik på fronten passer til farven på venstre side.

2F TI HI V 2F H VI TI 2F

2F T HI V 2F H VI T 2F

 

Når du har lavet den sidste nævnte serie, ender du med en næsten færdig professorterning. Du vil have fire sider, hvor der er en række af ens farver, som ikke passer til resten af siden. Alle fire sider har den samme fejl det samme sted og du kan nu blot dreje én side to gange og så er din terning løst. Det er ikke sikkert, at du når helt til trin 9, før dette er tilfældet. Somme tider sidder brikkerne rigtig længere oppe og terningen er løs allerede after punkt 6 eller 7.

 

9. Tillykke – Du har nu samlet din professorterning

Færdig professorterning

 

 

 

Hvordan man samler en professorterning – med forståelse

 

Tusind tak fordi du læste med og jeg håber, at du kunne bruge vejledningerne. Nu er det bare tid til at øve sig og derefter vise hvor sej du er til professorterningen.

3 comments on “Guide til at løse professorterningen”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *