Hej kære læser.

Så er det tid til at få lavet og opstartet brugen af madplaner i mit liv.

Da jeg var 17 år og flyttede hjemmefra startede jeg faktisk med at lave madplaner. Dette holdt ved indtil jeg var 21 år, gik fra min daværende kæreste, fandt Jonas og flyttede hjem på hans drengeværelse hos hans forældre i et halvt år. Derefter kom jeg bare aldrig i gang igen. Men jeg kender til det og jeg ved, at det er en kæmpe hjælp i min hverdag, at jeg har sådan et system. Nu er der gået 7 år og nu må jeg simpelthen i gang igen. Den gang lavede jeg madplaner for en måned ad gangen. Jeg skrev datoer for hele måneden ned på et papir og udfyldt med aftenretter ud for hver dato. På den måde kunne jeg nøjes med at handle stort ind én gang om måneden og så sørge for, at de ingredienser jeg købte, minimum havde en holdbarhedsdato til den dag, retten skulle serveres. Jeg handlede dog ind hver uge, men det var udelukkende mejeriprodukter og grønt, som ikke kunne holde sig en måned.

Når jeg laver en madplan, så starter jeg med at markere alle weekender og taster alle de arrangementer med aftensmad, jeg ved, at jeg skal til i løbet af måneden, ind. Derefter tager jeg højde for eventuelle aftenmøder eller træningsdage og skriver “rester” på alle disse dage, da jeg formentlig ikke har tid til at stå og kokkerere. Jeg notere ved siden af listen de ingredienser jeg har liggende (her er det noteret under), så jeg sørger for at få brugt dem, især kød fra fryseren eller grønt i køleskabet. Når dette er gjort skriver jeg aftensretter, som jeg ved giver rester, på alle de dage, der ligger før de dage, hvor jeg har skrevet “rester”. Til sidst kan jeg udfylde resten af dagene med de retter, jeg har lyst til at lave i løbet af måneden. Her kan jeg sagtens vælge retter, som giver rester, hvilket blot gør arbejdet nemmere, da det altid er super nemt med rester-dage. Jeg prøver at tilpasse, at retter der kræver lidt ekstra, enten ligger i weekender, hvor jeg ved at jeg har fri eller i hverdage, hvor jeg ved, at jeg kan gå tidligt fra arbejde. Jeg prøver også at tilpasse retterne først på måneden med det lager jeg har i forvejen, og når det skal være rigtig vildt, så prøver jeg faktisk også at tilpasse rester om mandagen, da der bare er noget over at starte ugen på en nem måde.

Jeg vil starte med at lave madplan for juni måned, da juni starter i morgen.

  1. Thaimad med mangosalat
  2. Brændende kærlighed
  3. Tarteletter
  4. Rester
  5. Scorekylling med groft brød (Fars dag)
  6. Mixmos med kylling i kokosmælk
  7. Wok med nudler
  8. Hamburgerryg med kartofler og bernaise
  9. Rester
  10. Bryllup
  11. Stegt kyllingelår med frisk salat
  12. Frisk salat med tun
  13. Tortilla
  14. Rester
  15. Lasagne
  16. Rester
  17. Steg flæsk (bacon) med persillesovs
  18. Mørbradgryde med kartoffelmos
  19. Rester
  20. Kartoffelmos på en bund af kødsovs med tomatsalat
  21. Rester
  22. Chilipande
  23. Stenaldergryde med sort ris og avokado-lime salat (Sankt Hans)
  24. Bøffer med kartoffellasagne og avokado-jordbær salat
  25. Fødselsdag
  26. Hakkebøf med kartoffelbåde og bernaise
  27. Pitabrød
  28. Rester
  29. Ovnbagt spaghetti
  30. Rester

Når jeg har lavet madplanen, laver jeg en indkøbsliste over alle de ingredienser, jeg skal bruge til de forskellige aftenretter. Jeg notere på listen, hvornår jeg skal bruge ingredienserne, som kan have en udløbsdato, så jeg ved, hvad jeg skal gå efter, når jeg er ude at handle. Til tider sker det, at jeg må ændre lidt i madplanen efter mit indkøb, da det ikke er altid jeg fx kan finde tortillapandekager, som kan holde sig en hel måned, hvis jeg har sat det sidst på måneden. Du kan med fordel gøre indkøbene nemmere for dig selv ved at handle online og få det bragt til døren. Så får du som regel den længst mulige holdbarhed på alle dine dagligvarer og så er de tilmed økologiske.

Nedenfor ser du listen over det lager, jeg har på nuværende tidspunkt. Jeg har selvfølgelig ikke skrevet alt jeg har, men jeg har skrevet alt det jeg normalt bruger til aftensmad, udover krydderier, mel osv., som er ret almindelige i en husholdning. Hvis du skal prøve dig med nogle af mine opskrifter, så læs listen med ingredienser, hvor jeg skriver alt, hvad du skal bruge til den pågældende opskrift, så du er sikker på at du ikke står og mangler noget, fordi det ikke står på min indkøbsliste, hvis du vil bruge den.

Konserves:

  • 2 ds. kokosmælk
  • 2 glas rød karrypasta
  • 6 ds. hvide bønner i tomatsovs
  • 1 ds. kidneybønner
  • 1 ds. asparges
  • 3 ds. majs
  • 2 pakker Knorr Lasagne
  • 1/2 ds. grøntsagsboullion (Herbamare)
  • 1 glas mango chutney
  • 4 dåser tun
  • 3 dåser hakkede tomater
  • 1 pk. spaghetti
  • 8 breve Knorr bernaise

I fryseren

  • 1 stk hamburgerryg
  • 3 stk Mou suppe
  • 2 stk. kyllingefilet
  • 6 stk. kyllingelår

I køleskabet:

  • 1,5 Becel
  • 3/4 flaske fiskesauce
  • 5 løg
  • 10 æg
  • 3 hvidløg

Indkøbslisten: (Her køber jeg oftest mere kød end jeg skal bruge, hvis der er tilbud og så kommer jeg det i fryseren)

Kød:

  • 15-18 kyllingefileter
  • 4 stk. kyllingebryst
  • 5 pk. bacontern (30/6)
  • 1-2 stk. røget bacon (22/6)
  • 2,5 kg oksefars
  • 1 stk. mørbrad
  • 1 pk. pølser
  • 500 g. oksekød i tern

Diverse:

  • Ris
  • Tarteletbunde (3/6)
  • Nudler
  • Tortilla (14/6)
  • Pitabrød (27/6)
  • Taco krydderi
  • 1 glas salsa
  • 1 pk. sorte ris
  • Mornay sauce
  • Dressing
  • Groft brød

Grønt og mejeriprodukter: (til den første uge – 1/6-6/6)

  • 1 mango
  • 1 peberfrugt
  • 1 citron
  • 1 æble
  • 1 bundt forårsløg
  • Champignoner (gerne de små)
  • Persille
  • Kartofler
  • Sødkartoffel
  • 4 Gulerødder
  • Smør
  • 2 mælk

Grønt og mejeriprodukter: (til den anden uge – 7/6-13/6)

  • 4 peberfrugter
  • 6 gulerod
  • 1 pk. bønner
  • 1 bundt forårsløg
  • Kartofler
  • 1 stk. hjertesalat
  • 1 pk. cherrytomater
  • 3 agurker
  • 6 avokadoer
  • 1 pk. hytteost (stor)
  • 1 mælk

Grønt og mejeriprodukter: (til den tredje uge – 14/6-20/6)

  • 3 mælk
  • 1 peberfrugt
  • Champignoner
  • Kartofler
  • 10 tomater
  • 1 pk. salatost i tern
  • Løg

Grønt og mejeriprodukter: (til resten af måneden – 21/6-30/6)

  • 2 mælk
  • 0,5 l fløde
  • 3 bundter persille
  • 2 peberfrugter
  • 1 lime
  • 2 avokado
  • 2 agurk
  • Kartofler
  • 1 bk. jordbær
  • 2 store tomater
  • Champignoner

Indkøbslisten for den sidste del af måneden er jeg nok nødt til at dele i to, da det ville være lækkert med friske grøntsager til pitabrød og ikke nogle der har ligget i seks dage.

Nu er min madplan og indkøbsliste klar, så nu er det bare at få handlet ind. Jeg kan starte med at handle både alt kød, alt under diverse, og grønt og mejeriprodukter til den første uge. Derved spare jeg mange af de indkøb jeg normalt har på en uge og forhåbentlig spare jeg også en del penge. Næste indkøb kan jeg forhåbentlig vente med til 7/6. Jeg laver en opdatering efter den første uge, for at fortælle, om det var muligt for mig at overholde. Derudover vil jeg holde styr på, hvad jeg bruger af penge. Jeg starter derfor også snarest op på kategorien “Økonomi”, hvor du både kan følge med i besparelser på indkøb samt se en guide til, hvordan du lægger et budget og holder styr på din økonomi.

Du er mere end velkommen til at kopiere både madplan og indkøbsliste herfra. Du er også velkommen til at følge mig, når jeg hver måned lægger en ny madplan og indkøbsliste op til en måned ad gangen. Jeg har også delt madplanen ud i mindre bider, hvis nogle hellere vil have en madplan for en uge ad gangen. Du kan se de ugentlige madplaner her. Da jeg pt. ikke selv køre efter ugentlige madplaner, vil disse ikke bliver opdateret lige så tit, men der er en masse forskellige at vælge mellem, så du skulle have rig mulighed for varieret kost alligevel.

Tak fordi du læste med.

(Dette indlæg indeholder affiliatelinks)

 

 

 

 

2 comments on “Madplan med indkøbsliste – for en måned!”

    • Hej Anne.

      Det koster absolut intet at følge mig og bruge alt det jeg lægger op. Det eneste der koster noget for dig er de ingredienser du skal bruge til at lave din aftensmad 🙂

      Jeg googler dagligt alverdens ting, som jeg mangler inspiration til, fx madplaner, retter jeg kan lave, nem mad eller hvad det måtte være. Når jeg skal ud og købe en fødselsdagsgave, så googler jeg ideer til gaver, skal jeg lave kaffe (som jeg ikke selv drikker), så googler jeg hvordan jeg gør osv. Jeg ved at jeg ikke er den eneste i verden med disse problemer og derfor har jeg tænkt at lave et indlæg for hver gang jeg støder på alt dette. SÅ har jeg både et opslagsværk til mig selv og samtidig kan jeg hjælpe rigtig mange andre, som står i samme situationer som mig. Nu gør jeg det bare nemmere for os alle sammen.

      Formålet med det hele er, at det skal være en hjælp til en nemmere og bedre hverdag og det koster intet at drage nytte af det jeg lægger op 🙂

      Med venlig hilsen
      Michelle

Skriv et svar til Anne Mary Larsen Annuller svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *